werk

< >

Geselecteerd kunstwerk

De jager-verzamelaar in actie op vele rommelmarkten, als een ware Gargamel. Er moesten eerst vijfenveertig identieke pvc smurfen verzameld worden van het soort ‘Gewone Smurf’. Ze spelen nu een rol in een voorstelling over orde en chaos.

De rand om het huis,  1994-1998-2000
Ø 200 x 35 cm

De rand om het huis

De gepunnikte rand

Een geconstrueerde wereld in het klein die onder andere de menselijke behoefte weerspiegelt om door middel van ordening greep op de omgeving te houden. Zichtbaar is hoe drie groepjes driedimensionale smurfen figureren in een tweedimensionaal stripverhaallandschap. De ruimtelijke weergave hiervan is gebaseerd op de sterrenkaartprojectie uit de astronomie. De daghemel maakt letterlijk plaats voor de nachthemel die verborgen is op de binnenzijde van de podiumdelen. Het decor is gevuld met vier varianten van de vliegenzwam (Lat.: amanita muscaria), het huis van de smurfen. Het verhaal start met een punnikpaddestoel. Deze verteller in het verhaal laat een gepunnikte rand achter die de horizon en de begrenzing vormt tussen podiumrand en verhaal.

Het eerste groepje smurfen loopt op de witruimte die zich om het stripkader heen bevindt. Ze roepen ‘amanita muscaria’ terwijl ze met hun linkerhand over de punnikdraad heenstrijken.

De zwarte punniksliert gaat eerst langs voor- en achterzijde van het smurfenhuis.

Het volgende groepje smurfen staat her en der verspreid in een letterkasthuis. Ze kijken wat verdwaasd in het rond naar evenzoveel losse punnikjes. In het naastgelegen huisdeel is de onbeschilderde spaanplaat ondergrond te zien.

Het laatste groepje smurfen speelt met het kader van alweer een opgesplitst huis. Dit kader is een ongepunnikt deel van de punnikdraad die alle smurfjes vasthouden met hun rechterhand. Leuk om te vermelden is dat deze soort smurfen normaal gesproken met de handjes geschakeld kunnen worden tot een keten. Ze staan dan bijvoorbeeld in een cirkel.